Календар на Активности

Последни Новости

Меморандум за соработкa меѓу Правниот факултет-Штип и Академијата за судии и јавни обвинители

 | 22/12/014


Штип, 22 декември 2014 (МИА) - Правниот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“-Штип и Академијата за судии и јавни обвинители денеска со потпишување меморандум ја почнаа соработката во која се вклучени обуки за студентите, но и за идните судии и обвинители од Академијата, во новата современа модел-судница која беше финансирана од УСАИД и мисијата на ОБСЕ.

Меморандумот денеска во Штип го потпишаа деканот на штипскиот Правен факултет Јован Ананиев и директорката на Академијата за судии и јавни обвинители Анета Аранудовска. 

Ананиев рече дека оваа соработка, пред се, е значајна за студентите кои студираат на овој факултет, бидејќи директно ќе можат да гледаат и учат како се работи во судница.

- Се согласивме со Академијата  дека во иднина ќе имаме и реализација на заеднички апликативни проекти, понатаму да имаме и раелизација на заеднички тркалезни маси, советувања, работилници, размена на публикации од  двете институции и, исто така, активности кои треба да ги преземат наши наставници во реализацијата на обуките од страна на Академијата за судии и јавни обвинители, изјави Ананиев.

Директорката на Академијата Арнаудовска рече дека покрај тоа што студентите одблиску ќе можат да видат како судиите и обвинителите работат во судниците, преку овие обуки, односно вежби, ќе ги мотивираат и да учат и да се надградуваат за да станат идни судии и обвинители.

- Во наредниот период Академијата ќе посвети особено внимание на интензивна соработка со правните факултети во Македонија со цел низ овие средби непосредно со студентите да ја промовираме улогата и активностите на Академијата, како и критериумите за влез во Академијата, како и во судско-обвинителската професија, бидејќи овие студенти се нашите идни судии и јавни обвинители, рече Арнаудовска. 

Штипскиот Правен факултет во моментов ја има најсовремената модел судница со цела техничка поддршка, а според анализите на Академијата повеќето кандидати сакаат да станат судии. Арнаудовска посочи дека со новите законски измени во последната година атрактивна станува и професијата јавен обвинител. вдј/хс/14:33

 


Повеќе

ТРКАЛЕЗНА МАСА на тема “Правото за бегалци и практиката“ Криумчарење нa мигрaнти вклучителнo баратели на азил и безбедносна проверка на барателите на азил

 | 22/12/014


Академијата за судии и јавни обвинители Павел Шатев и Високиот Комесаријат за Бегалци на Обединетите Нации (УНХЦР) - Претставништвото во Скопје, организираат тркалезна маса на тема “Правото за бегалци и практиката“ (Криумчарење на мигранти вклучително баратели на азил и безбедносна проверка на барателите на азил), што ќе се одржи на 23 до 24  декември 2014 година во Охрид, во хотел „Инекс Горица“, со почеток во 9:30 часот.

Тркалезната маса е наменета за судиите од Управен суд и Виш управен суд кои постапуваат по предмети од областа на азилот и миграциите како и за судиите и јавните обвинители кои постапуваат во предметите на организиран криминал од областа на криумчарење на мигранти.

 Со воведно обраќање тркалезната маса ќе ја отворат: судија Анета Арнаудовска, директор на Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“, г. Џемали Саити, судија на Врховен суд на Република Македонија, г. Мохамад Ариф, претставник на УНХЦР во Скопје и г. Маринко Кочовски, помошник директор на Секторот за гранични работи и миграции во  МВР на РМ.

 

 Агендата согласно која ќе се одвива тркалезната маса можете да ја преземете тука.


Повеќе

Работен состанoк зa усогласување на судската пракса во правец на донесување на извршливи судски одлуки согласно Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување

 | 19/12/014


Денес 19 декември (понеделник) 2014 година во просториите на Академијата за судии и јавни обвинители согласно Информацијата за реализација на заклучоците на Владата на Република Македонија по однос на неусогласеност на институциите во правосудниот систем при донесување на судски пресуди за работни спорови постапувајќи по насоките дадени од Владата на Република Македонија,  Академијата за судии и јавни обвинители Павел Шатев во соработката со Министерството за правда организираа работен состанок на кој се презентираа секојдневните проблеми кои произлегуваат од судската пракса по однос на работните спорови и несоодветно поставените тужбени барања, а воедно  се дискутираше и за усогласувањето на судската пракса во правец на донесување на извршливи судски одлуки согласно Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување. 

 


Повеќе

Академијaтa зa судии и јавни обвинители Павел Шатев ќе потпише Меморандум за соработка со Универзитетот „Гоце Делчев“– Штип

 | 19/12/014


Во насока на промоција на улогата на Академијата за судии и јавни обвинители за влез во судската и јавно обвинителската професија, на 22 декември (понеделник) 2014 година во  11:30 часот, во просториите на Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип, директорот на Академијата, г-ѓа Анета Аранудовска и ректорот на Универзитетот „Гоце Делчев“, проф д-р Саша Митрев ќе потпишат Меморандум за соработка.

 

Со потпишувањето на овој Меморандум започнува процесот на продлабочување и зајакнување на соработката помеѓу Академијата и Универзитетите во државата, а  сé со цел преку промоцијата на професиите судија и јавен обвинител да се регрутираат најдобрите студенти од правните факултети кои потоа својата професионална реализација ќе ја продолжат во  Академијата за судии и јавни обвинители.

 

Во рамките на одбележувањето на потпишувањето на  Меморандумот и отпотчнување на широката кампања за промоција на функциите судија и јавен обвинители која ја започнува Академијата, слушателите на Програмата за почетна обука од петтата генерација во Академијата кои во моментов се на практична настава ќе изведат симулирано судење во новата современа модел - судница која се наоѓа на Правниот факултет при Универзитетот Гоце Делчев,  а која беше опремена  од страна на УСАИД, Агенцијата на САД за меѓународен развој, Бирото за меѓународна борба против наркотици и спроведување на законите при Стејт Департментот на САД и Мисијата на ОБСЕ во Македонија

 


Повеќе

СОВЕТУВАЊЕ на тeмa „Практична имплементација на Законот за извршување“.

 | 19/12/014


Академијата за судии и јавни обвинители Павел Шатев во соработка со Комората на извршители организира советување на тема „Практична имплементација на Законот за извршување“.  

  Советувањето ќе се одржи на  22-ти декември (понеделник) 2014 година  со почеток во 10:30 часот

 

 На советувањето ќе присуствуваат претседателите на судовите и извршители. 

 

Целта на советувањето е преку преглед на суштествените одредби на Законот за извршување и проблемите кои се појавуваат во пракса во врска со примената на Законот, да се разменат мислења и искуства меѓу судството и извршителите во насока на соодветна практична примена на Законот.

 

Агендата согласно која ќе се одвива советувањето можете да ја преземете ТУКА 


Повеќе

Работилница „Превенција и заштитaод дискриминација по основ на хендикеп“

 | 19/12/014


Скопје, 19 декември 2014 (МИА) - Академијата за судии и јавни обвинители „Павел Шатев“, во соработка со Комисијата за заштита од дискриминација и Полио плус – движење против хендикеп, денеска организираше работилница на тема „Превенција и заштита од дискриминација по основ на хендикеп-Meѓународни и национални аспекти“.

Директорката Анета Арнаудовска во поздравното обраќање истакна дека Академијата веќе четири години успешно го развива Проектот за обука за концептот на недискриминација, за говор на омраза и насилство од омраза врз некоја од основите на дискриминација.

Таа констатира дека е направен голем прогрес кон унапредување на знаењата и вештините за примена на меѓународните стандарди на концептот за еднаквост, посебно во насока на надминување на стереотипите, како и за целосно разбирање на потребата на лицата со физичка и ментална интелектуална попречност.

 


Повеќе